Pneumokokvaccination

Et nyt tilbud sikrer gratis vaccine til personer i særlig risiko for at blive syge af pneumokokker.

Pneumokok-bakterien kan være årsag til potentielt alvorlige sygdomme som meningitis, blodforgiftning og lungebetændelse. Nogle personer er i højere risiko for at udvikle disse sygdomme, enten på grund af deres alder, eller fordi de har en anden sygdom i forvejen. Derfor indføres der nu et tilbud om gratis vaccination mod pneumokokker til disse særligt udsatte grupper.

”Når vi tilbyder særligt udsatte grupper gratis vaccination mod pneumkokker sker det for at beskytte dem og for at reducere antallet af sårbare patienter, som bliver ramt af andre alvorlige infektionssygdomme under epidemien med COVID-19,” siger overlæge i Sundhedsstyrelsen, Bolette Søborg.

Tilbuddet er en del af en udvidet vaccinationsindsats fra regeringen, der skal reducere antallet af sårbare patienter, som bliver ramt af alvorlige infektionssygdomme, og som skal være med til at forhindre, at sundhedsvæsenet bliver overbelastet under epidemien med COVID-19. Det indebærer udover pneumokokvaccinationen også gratis influenzavaccination til sundhedspersonale og fortsættelse af gratis kighostevaccination til gravide.

Vaccinen tilbydes til alle, der er fyldt 65 år og til personer under 65 år i særlig risiko for pneumokoksygdom. Børn bliver allerede tilbudt vaccination mod pneumokokker som en del af det danske børnevaccinationsprogram.